ΕΡΗΜΟΙ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

 Η θεμελιώδη αξία της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηρώων κατά τη διάρκεια της τραγικής πτώσης είναι αναγνωριστικό Σοφόκλειο στοιχείο. Η «πολιτική» τραγωδία όλου του σωζόμενου αρχαίου δραματικού έπους εκτυλίσσεται στη σκηνή με τη μορφή μονολόγου του ομώνυμου ήρωα τονίζοντας τον λογισμό και την εσωτερικότητα της τραγικότητας και θέτοντας για πρώτη φορά βασικά ερωτήματα περί αποδοχής του διαφορετικού… Ταυτόχρονα επί σκηνής σε αντίστροφη πορεία η «Αλεξάνδρα» (=Κασσάνδρα) του Λυκόφρονος μέσω της καταραμένης προφητικής της ικανότητας πορεύεται με τον λόγο της στην καταστροφή του λαού της. Δύο μυθικά πρόσωπα ως «ξένοι» στην ίδια σκηνή, σε μία χιαστή πορεία ανακαλύπτουν την μοναξιά του ανθρώπινου είδους και δίνουν έμφαση στην ουτοπική αξία της εξουσίας, των φύλων, του διαφορετικού…

 

Σύλληψη ιδέας – εκτέλεση: Σοφία Σταυρακάκη. Κείμενο Φιλοκτήτη: Απολλωνία Τσαντά. Κείμενο Κασσάνδρας: Σοφία Σταυρακάκη. Οργάνωση παραγωγής: Μιχάλης Ταμπούκας. Ηχολήπτης: Φώτης Κίκιρας. Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Οικονόμου. Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη. Φροντιστής: Ολυμπία Μαυραγάνη.

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη

           Ερμηνεύουν ο ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου και η performer Σοφία Σταυρακάκη.

Διάρκεια: 50’.

Πρεμιέρα: Στις 29 Μαΐου 2016 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάτηκε η performance «Έρημοι: Κασσάνδρα-Φιλοκτήτης» στη λήξη του 1ου Συμποσίου Πρόσληψης Κλασικών Κειμένων με γενικό τίτλο «Συνέχειες κι Ασυνέχειες στην Πρόσληψη Κλασικών Κειμένων» που διοργανώθηκε από το τμήμα Φιλολογίας (ερευνητική ομάδα «Jocasta Classical Reception») του Πανεπιστημίου Πατρών.