Το ΘΕΑΜΑ
στο Τορίνο
«Act for Acting»

Η ομάδα «ΘΕΑΜΑ» (Θέατρο ΑμεΑ) συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό workshop «Act for Acting» (Theater and disability) που πραγματοποιήθηκε στην επαρχιακή πόλη Αβιλιάνα (Avigliana), λίγο έξω από το Τορίνο από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου 2012. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανταλλαγή ιδεών και μεθόδων υποκριτικής μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το θέατρο για τα άτομα με αναπηρία.

Τα μέλη κάθε ομάδας συμμετείχαν ως εκπαιδευτές αυτοσχεδιασμού σε σχολεία (Λύκεια) της περιοχής του Πεδεμόντιου (Piemonte) σε ασκήσεις και θεατρικά παιχνίδια που στόχο είχαν να ευαισθητοποιήσουν τους εφήβους με βιωματικά μέσα στο θέμα της αναπηρίας. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην έννοια της διαφορετικότητας και την ενσωμάτωσή της ως δημιουργικό εργαλείο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στον παρονομαστή της διακρατικής και διαπολιτισμικής ισότητας.

Επίσης, παρουσιάστηκε το έργο που επιτελείται σε κάθε χώρα από τις αντίστοιχες ομάδες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα) με ενημερωτικά βίντεο αλλά και με την προβολή ενός έργου. Η ελληνική θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α» συμμετείχε με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε μια αυτοσχεδιαστική performance σε σκηνοθεσία του υπεύθυνου της ομάδας, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα άτομα με αναπηρία (κάθε είδους) που ασχολούνται με την υποκριτική τέχνη αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Στην Ελλάδα, αντίθετα, παρόμοια εγχειρήματα πλαισιώνονται από θεσμική αδιαφορία, ισχνή χρηματοδότηση και αμήχανη έως συγκαταβατική αντιμετώπιση από το κοινό.  Στόχος της ομάδας μας είναι να μεταβάλλει στερεοτυπικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν τον ηθοποιό ΑμεA ως ερασιτέχνη ήρωα που σχετίζεται με το θέατρο μόνο μέσα από την ψυχοθεραπευτική του διάσταση. Χωρίς να αγνοούμε την τελευταία, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω διεκδικώντας το αυτονόητο, την ισοτιμία απέναντι στην τέχνη. Τα μέλη του «ΘΕ.ΑΜ.Α.» διεκδικούν την καλλιτεχνική τους αυτοπραγμάτωση χωρίς φυγόπονες εκπτώσεις και χωρίς να τους προσφέρεται ειδική αντιμετώπιση παρά μόνο εξειδικευμένη βοήθεια στο να αναδείξουν ο καθένας το ιδιαίτερο ταλέντο του. Η συμμετοχή μας στο σεμινάριο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας έδωσε τροφή για σκέψη και βελτίωση όσον αφορά τα εργαλεία και τις μεθόδους μας, ενώ παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ελληνική εμπειρία, όχι μόνο μέσα από το θέατρο, σπάζοντας ίσως κάποια στερεότυπα των Ευρωπαίων για τη χώρα μας στην παρούσα κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Η ανατροπή των στερεοτύπων εξάλλου είναι μια μάχη που κάθε μικρή νίκη της γεννά την ανάγκη για μια ακόμα μεγαλύτερη.»